Göteborg är Sveriges näst största stad och självklart finns det därmed ett rikt utbud av mat i alla dess former. Den här artikeln redogör för mat i allmänhet i Göteborgsområdet.

Lokala specialiteter

Räkmackan är Göteborgs stolthet, inte så konstigt kanske med tanke på närheten till Kattegatt. mackan går också att variera, vilket gör den till en populär rätt. Räkmackan avnjuts med fördel på Gothia Towers i Göteborg, men det går alldeles utmärkt att bereda en själv hemma.

grillad makrill

Makrill är en annan havslevande varelse som är populär på tallrikarna runt om i Göteborg. Det finns i dagsläget ingen renodlad makrillrestaurang, man får helt enkelt kolla runt på olika matställens menyer.

Hönökaka, säljs över hela Sverige. Sushi och öl är andra matvaror som krögare i Göteborg utvecklat egna varianter av.

Var finns restaurangerna?

Restaurangerna finns över hela staden, det är trots allt en storstad i paritet med Stockholm. Avenyn är troligtvis den mest kända gatan i Göteborg för utomstående och turister, och den gatan erbjuder mängder av restauranger. Vill man bara ha något lätt och enkelt går det alldeles utmärkt att slinka in på en pizzeria, en korvkiosk eller varför inte en svensk eller amerikansk snabbmatskedja.

Vill man bara samla ihop kompisgänget och titta på fotboll över en öl eller två så finns det gott om pubar i Göteborg. Så länge man har smartphone brukar det inte vara någon avancerad uppgift att hitta till en viss restaurang eller pub. Ha dock uppsikt över trafiken och kolla inte ned i mobilen alltför mycket!

mat människor avenyn göteborg

Göteborgsvarvet är ett av världens största halvmaraton (sett till antalet deltagare) och då kommer väldigt mycket folk i gemen och turister för att heja fram de tävlande. Om det är soligt väder så brukar det innebära att restaurangerna och uteserveringarna är smockfulla efter loppet, är det regnigt så väljer folk ofta att dra sig tillbaka till hemmet eller hotellet för att äta.

Man kan självklart även boka catering hos olika företag och matvarubutiker om man vill det.

Finns det något för alla smaker?

fine dining i göteborg

Ja, Göteborg är som sagt en storstad och erbjuder ett rikt utbud av mat. Gillar man inte de lokala specialiteterna är det inga problem att fråga kyparen efter mer klassiska rätter.

Göteborg har en unik ställning på världens matkarta då staden har hela sex stycken stjärnkrogar listade i Michelinguiden; Bhoga, Koka, Restaurang 28+, Thörnströms kök, SK Mat Och Människor samt Upper House.

Välkommen till matstaden Göteborg!