Mingel är vanligt på privata och offentliga fester/tillställningar. Det brukar vara vanligt att man i inledningen av tillställningen välkomnas med en fördrink. Fördrinken passar bra ihop med tilltugg och smårätter. Mingelmat som vi kallar det! Det finns givetvis massor av olika små godbitar och mingelrätter, men här nedanför lyfter vi fram det absolut vanligaste. För fler tips och recept kolla in vår cateringguide.

mingelmat i göteborg

Kex och ost

En klassisk aptitretare som passar till nästan alla sammanhang. Kexen kan vara av vanlig eller lite finare kvalitet, och samma princip gäller naturligtvis för ost. Den djärve kan uppskatta mögelost på kexen, och det kan därför vara passande att erbjuda olika sorters ost. Sju sorters kakor kan likställas med sju sorters ostar för en gourmet.

Tapas

Tapas är spanska smårätter som egentligen lika väl skulle kunna vara förrätter. Dessa tilltugg är matiga och bör inte serveras i för hög utsträckning med risk för att gästerna blir mätta redan innan sittningen. Tapas ställs med fördel fram på fat som gästerna enkelt kan norpa från.

Brödsnittar

Brödsnittar är ett oerhört populärt tilltugg, främst för att de går att variera så pass mycket och är enkla att bereda. Brödsnittar passar såväl barn som gamla, särskilt om brödet är vitt. En populär brödsort att använda som snittar är baguetter. Vanliga pålägg är ost, räkor, salami och rödbetssallad. För glutenintoleranta kan det vara en fördel att köpa glutenfritt bröd, vilket i en större ort inte bör vara svårfunnet.

Vindruvor

Vindruvor är egentligen inga smårätter utan frukter, men kan ändå användas som tilltugg i en skål eller som ingrediens till smårätter. Vindruvor är lättsmälta och söta, vilket tilltalar de flesta människors smaklökar. Det är också en internationellt gångbar produkt som säljs i många länder.

Korvar

Småkorvar brukar vara populära, främst sådana med hög kötthalt. Det skall vara lätt att äta dem.

Grillspett

Om man anordnar en grillfest för sina grannar kan grillspett vara en populär maträtt. Man kan trä i princip allt möjligt på ett grillspett och njuta av dessa medan man diskuterar med folk i vimlet.